POLITIK BAHARU DAN GERAKAN SELAMATKAN MALAYSIA

POLITIK BAHARU DAN GERAKAN SELAMATKAN MALAYSIA

bendera

15 Mac 2016
Tiada seorang pun yang akan skeptikal pada kemunculan politik baharu yang sangat diperlukan untuk kesinambungan hayat sesebuah negara. Perkembangan Gerakan Selamatkan Malaysia dan Deklarasi Rakyat adalah sebahagian proses tersebut.

Persoalan yang menjadi kontraversi ialah bagaimana proses kemunculannya? Apakah ianya berperingkat dari satu proses ke satu proses yang distrukturkan ataukah ianya ditentukan oleh peristiwa semasa yang mengaturkan kemunculannya ataukah ia campuran antara perancangan berstruktur dan takdir perkembangan semasa?

Saya berpandangan ianya satu proses yang merangkumi kesemua pendekatan antara perancangan, perkembangan peristiwa dan takdir semasa. Pandangan ini membawa kepada implikasi satu padang permainan yang berpindah gayanya dari ketentuan (certainty) kepada ketidaktentuan (uncertainty) daripada kebiasaan (normality) kepada ketidakbiasaan (abormality). Ini penting bagi penggiat masyarakat sivil dan politik untuk memahami medan yang sedang dipijaknya sudah berubah lantas gaya taktikalnya juga mesti berubah.

Sebab itulah ramai yang masih keliru dengan lahirnya Gerakan Selamatkan Malaysia dari latarbelakang Umno dan NGO, bagaimana mereka boleh bersinergi dengan kekuatan pembangkang? Selamat datang ke politik baharu!

Kenyataan bahawa proses yang kita sedang lalui ini penuh dengan ketidaktentuan bukanlah bermakna ianya ‘gaya bebas’ yang tidak bermatlamat, ironinya dalam hal ini ialah banyak pihak yang ada matlamatnya sendiri dalam proses ini tetapi politik baharu cuba berkrompomi untuk mencari titik pertemuan yang boleh dikongsi bersama.

Ya, ia memang mengelirukan seolah masing-masing ‘menggunakan’ antara satu sama lain tetapi yang pasti dalam proses itu ialah kita letakkan kepentingan masing-masing sebagai perkara kedua dan kita utamakan bina momentum dalan perkara yang menjadi titik pertemuan berbagai pihak yang bertentangan antara satu sama lain.

Kebiasaannya halatuju dan aktiviti akan dibincang bersama dalam kelompok yang sudahpun bersetuju dalam sebuah pakatan politik yang berstruktur dan ada terma rujukannya manakala yang tidak biasa ialah berbagai pihak yang tidak semestinya bersetuju antara satu sama lain dan tiada pakatan resmi cuba duduk sekali dan berunding kepentingan masing-masing untuk bertemu pada titik kebersamaan. Memang sukar dan mengelirukan pada sesetengah pihak tetapi proses itu adalah sebahagian dari politik baharu yang pastinya membuah produk yang unik.

Implikasi politik baharu ialah ia terpaksa beroperasi rentas parti demi matlamat yang lebih besar untuk kepentingan rakyat terbanyak. Ramai yang bertanya perkembagan politik terkini dengan soalan mana penghujungnya? Saya menjawab bahawa penghujungnya bukan tumpuan utama tetapi proses ke penghujungnya itulah yang perlu diutamakan sekarang. Yang membawa kita semua hari ini untuk bersama ialah pemimpin korup perlu ditamatkan dan reformasi demokrasi dan institusi negara perlu diubah dan dirombak, itu sendiri sudah cukup memandu kita ke matlamat dan proses itulah yang perlu ditumpukan.

Saya tidak salahkan sesiapa dalam kekeliruan ini tapi selalunya ‘kekeliruan’ sebenarnya adalah dinamika yang boleh kita jadikan ia sebagai fungsi berkesan kepada perubahan kerana setelah mendung dan ribut, matahari pasti akan bersinar.

Mujahid Yusof Rawa
Naib Presiden AMANAH
Ahli Parlimen Malaysia

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s